Banking Maths SSC SSC-Maths Train Problems

Train Problems- Objective Type Questions

Hello Aspirants,

Here we provide some of the basic Objective Type Problems on Trains with explanation for various interview, competitive examinations and entrance tests like SSC, Banking etc.

We will soon upload the advanced level (CGL Tier II Level) Time and Distance Problems with its solution.

Note  – Suggestions are most welcome. Contact Us

If you come across any error, please do let us know. 

Share with your friends, as sharing is caring. 



For the theory Part – Basic Concepts/Formulas to Solve Problems on Trains

1. A person standing on a platform 160 meter long finds that a train crosses the platform in 54 sec but himself in 30 seconds Then length of the train is ?

(a) 100 m
(b)175 m
(c) 150 m
(d) 200 m

2. A train 300 m long, overtook a man walking along the line (in the same direction of the train) at the speed of 5 km per hour and passed him in 30 sec. The train reached the station in 15 minutes after it has passed the man. In what time did the man reach the station ?

(a) 2 hrs. 4 min
(b) 2 hrs. 5 min
(c) 2 hrs. 3 min
(d) 2 hrs. 6 min

3. Two trains are running at a speed of 50 km and 30 km per hour respectively in the same direction. The train running at 50 km/hr. crosses a man in the other train in 18 seconds. Then length of the faster train is ?

(a) 120 m
(b) 100 m
(c) 90 m
(d) 115 m

4. A train of 24 carriages, each carriage of 60 m in length with an engine of 60 m length is running at a speed of 60 km/hr. The time in which the train will cross the bridge measuring 1.5 km in length is –

(a) 3 min
(b) 4 min
(c) 2 min
(d) 3 min. 40 sec

5. A train 200 metres long passes a telegraph pole in 18 seconds. Then speed of the train and the time in which it pass a bridge 250 m long respectively are –

(a) 45 km/hr., 44 sec
(b) 32 km/hr, 45 sec
(c) 40 km/hr., 40.5 sec
(d) 40 km/hr, 40 sec

6. A railway train 200 m long is running at the speed of 45 kms. per hour. In what time will it pass a man standing near the railway line ?

(a) 16 sec
(b) 10 sec
(c) 12 sec
(d) 14 sec

7. A railway train 150 m long and running at the speed of 36 luns. per hour. In what time will it pass a bridge 180 m. long ? 

(a) 32 sec
(b) 34 sec
(c) 33 sec
(d) 29 sec

8. A train 200 m long meets a man going in opposite direction at the speed of 5 km/hr and passes him in 7.2 seconds. At what rate is the train going ?

(a) 100 km/hr
(b) 95 km/hr
(c) 105 km/hr
(d) 110 km/hr

9. A train 100 metres long takes half a minute in crossing a tunnel 400 m long. The speed of the train is ?

(a) 72 km/hr
(b) 65 km/hr
(c) 60 km/hr
(d) 58 km/hr

For the theory Part -Basic Concept/Formulas to solve Problems on Trains

10. A train 180 m long travels at 60 km per hour. A man is running at 6 km per hour in the same direction in which the train is going. The train will cross the man in –

(a) 9 sec
(b) 16 sec
(c) 15 sec
(d) 17 sec

11. A train 180 m long travels at 66 km per hour. A man is running at 6 km per hour in the direction opposite to that in which the train is going. The train will cross the man in –

(a) 15 seconds
(b) 12 seconds
(c) 9 seconds
(d)16 seconds

12. A train overtakes a man who is walking along the rails in the same direction at 6 km/hr and completely overtakes him in 20 seconds. If the length of the train is 200 m, then its speed is ?

(a) 44 km/hr
(b) 41 km/hr
(c) 42 km/hr
(d) 40 km/hr

13. A train running at 40 km/hr. passes a person riding parallel to the railway line in the same direction at 25 kms/hr. in 48 seconds. Then length of the train is ?

(a) 200 m
(b) 300 m
(c) 400 m
(d) 500 m

14. Two trains 250 meter and 350 meters long respectively travel with uniform speeds on parallel lines from opposite directions. If they cross each other in 1 minute, and speed of one train be 30 km/hr, then speed of the second train will be ?

(a) 18 kms/hr
(b) 6 kms/hr
(c) 9 kms/hr
(d) 12 kms/hr

15. The average speed of a train, including stoppages was 40 kms/hr. and excluding stoppages, it was 50 kms/hr. How many minutes per hour did the train stop ?

(a) 12
(b) 20
(c) 18
(d) 16

For the theory Part – Basic Concepts/Formulas to Solve Problems on Trains

For Answers/Explanations Click Here

1. (d)

2. (c)

3. (b)

4. (a)

5. (c)

6. (a)

7. (c)

8. (c)

9. (c)

10. (c)

11. (c)

12. (c)

13. (a)

14. (b)

15. (a)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.